Friday, 5 September 2014

Susu ibu susu terbaik di dunia

Assalamualaikum,...

Hi there,

Excited nak story pasal susu ibu!!!!!!!!hahahaha...betapa teruja sungguh selepas mendapat penghargaan dan ilmu dari orang-orang yang berpengalaman. Saya bukanlah terer sangat bab-bab ni tapi adelah sikit2 ilmu tu..yang penting nak share ngan mommies diluar sana walaupun cuma sekelumit ilmu yang ada. Dan saya pun bukan terer mengarang ayat..so beware with me, ayat mungkin tunggang langgang & point berterabur..hahhaha sebenarnya nak suruh baca sampai habis :)

hahahha..mmg aku gelak besar tgk gmb ni..betapa kalo kepala lembu pon, tak heran janji breast mak!!!! yeayyy mommy's milk is de best

Ok..straight to the point..Secara am nya dan secara kasarnya, susu ibu terbaik kerana beberapa main point nih ;

  • sebagai 1st imunisasi kepada bayi
  • mencegah dari macam2 penyakit yang ada
  • otak anak kita membesar dari umur 0-4tahun so dlm tempoh ini susu ibu mainkan peranan sangat penting.
  • susu ibu tiada lebihan gula, ianya natural, cukup2 untuk keperluan baby so takkan ada masalah obesiti 
Tetapi,..breasfeeding bukanlah 1 benda enteng. Perlukan pengorbanan, kesabaran tahap tertinggi dan paling penting ILMU. Let's take a look ape benda perlu diketahui oleh ibu-ibu yang berniat ingin menyusukan anaknya secara eksklusif (hingga 6bulan @ 2 tahun). Ohh sebelum itu..anda dah tahu ke apa maksud eksklusif tu?Ok bagi yang tak tahu (yg dah tahu shadappp):)..Eksklusif maksudnya susu ibu sahaja tanpa campur @ selang dengan air putih la, grapewater la (utk kembung perut,sbnrnya tak pyh), air beras la (bahayaaaaaa) & macam2 lagi sehingga anak 6 bulan baru introduce solid food.

Permulaan untuk menyusukan, pasti expecting untuk melahirkan dulu kan. Baca important notes ini ;


  • point yang paling sy suka (speech dr Prof Jamie)..'to start with healthy breastfeeding, must have healthy mommy first'~~gitula lebih kurang bunyik nya..tak dan nak catit uolss..hahha..so mommies kena sihat dulu..kena jaga makan minum..eat healthy food..
  • jangan tunggu pregnant baru nak jaga pemakanan dan ambil vitamin..seeloknya jadikan pengambilan vitamin sebagai rutin harian. Sebab biasanya, by the time kita tahu kita pregnant biasa nya dah 2/3 minggu so agak terlewat baru nak start ambil vitamin,..seeee i told yaaa..pompuan mmg wajib ambil vitamin no matter what k..:)
  • diet sgt penting utk ibu mengandung..jgn salah faham ye konteks diet disini bkn untuk slim tu takkan mengandung pun nak slim, apehal?maksudnya pengambilan sayur, buah, protein, karbo semua tu harusla seimbang.
see...ape yg mak makan sgt penting utk tumbesaran fetus k..
  • penting diet ni sbb nya, 'pregnant is not a disease but pregnant mommy might die a for several reason'  eg : diabetic
  • sebolehnya elakkan terlalu cerewet memilih makanan kerana sewaktu mengandung, apa yg ibu makan baby akan dapat kan..so kalau ibu fussy jgn terkejut nanti anak awak fussy plk..thehee
Kenapa baru sekarang di war-warkan kepentingan susu ibu ni dan banyak pulak penemuan disease dari susu formula?Ok, apa yang saya faham dari penerangan Prof Jamie semalam sebenarnya untuk research ini kita kena tengok 20-30 tahun lepas dimana zaman World War II..pada zaman itu kebanyakan bayi mengalami masalah underweight yang agak serius. Setelah tamat zaman perang tu, keadaan semakin pulih dimana bekalan makanan tiada lagi masalah, ibu2 dan bayi mendapat bekalan makanan secukupnya. Malangnya, dari situ pulak punca nya disease. Untuk senang faham macam nilah,.bila tak cukup makanan, ibu2 akan mkn ape sahaja yg ada contohnya makan roti sekeping je..survive camtulah sampai anak lahir..dan anak pun dah terbiasa terima makanan banyak tu je. Perutnya, metabolism nye dah di set untuk terima setakat itu. Tiba2 bila banyak makanan dan mereka mula makan banyak dari kebiasaan, dari situ timbul macam2 penyakit. Obesiti dikalangan kanak2 salah satu penyakit bahaya jugak sebenarnye. Macam tulah sekarang ni kalau kita menyusukan anak dengan susu ibu sepenuhnya, jangka masa pendek nya anak kita cergas, bijak dan sebagainya tetapi untuk jangka masa panjang, 20-30 tahun akan datang hasilnya menyeluruh untuk satu masyarakat yang sihat. Yelah, research2 ni kan memang untuk hasil yang lama bukan sekarang nak tengok. Sebab tu Shaklee the best, tengokla research dia berapa puluh tahun punya..(nak jugak selit)::) 

Tahu tak mitos yang biasa nya disebut2 dalam hal susu ibu ni?

  • ibu mengandung kena makan untuk 2 org..whattt??kan???familiarrr???yes...selalu sgt dgr ayat nih..so kite pun makan la dgn penuh bselera hingga kan badan naik bagai di pam & susah nak turun balik lepas tu..the fact is, baby dalam perut yg berusia 4-5bulan cuma perlukan 200 kalori shaja iaitu bersamaan 2keping roti sahaja dan begitula seterusnya (lebuh kurang kiraan nya)..yes..hahaha imagine brp byk kita terlebih mkn..konon sbb anak dlm peyot nti lapar..
  • ibu demam @ sakit..tak boleh menyusukan sebab takut jangkit kat anak..have you heard??yaa sy penah dengarrr..the fact is, eventhough ibu on medication pun, boleh continue breastfeeding sbb kebarangkalian drugs dari medicine tu nak sampai kat baby very small. Apatah lagi kalau demam, no hal..just continue bf ye..
Kesimpulan dari seminar semalam, perkongsian dari ibu2 hebat ini dapatlah disimpulkan bahawa;
  • Bf is not easy. Need support from everyone ; hubby especially, parents kita, masyarakat.


  • Bf is challenging. Perlu well-prepared ; peralatan pumping, nursing attire, ilmu

Pesanan untuk ibu menyusukan..

  • Enjoy breasfeeding journey, relax..jangan jadikan perjalanan indah ini satu beban yang menjadikan kita stress.
  • banyak bergaul dengan ibu2 yang turut menyusukan.
  • abaikan kata2 negatif orang
  • niatkan betul2 tujuan menyusukan
Oklah kawan2..panjang ke saya membebel?tapiiii..tips nya tak banyak kan..kalo gitu kena nantikan next entry lah ye..hahaha

*sorry gambar2 dalam ni dari seminar semalam mmg tak daya nak edit2 bagai dah heh..ampon ;)

Thanks for reading ;)