Friday, 24 October 2014

Kreatif atau Skema?

Assalamualikum,..

Hi there,.


Anda tahu tak anda dalam kategori kreatif atau skema?Jom selidik sikit macam mana nak tahu. Tapi pastinya boleh agak kan diri sendiri punya karakter kan. Tapi jangan terkejut, anda yang melopong bila dapat tahu sebenarnya dirinya skema..hahaaa mungkin selama ini perasan diri nya macho dan berkaliber..hehee ok itu tiada kaitan dengan kreatif atau skema yer..itu lain.

Ok..Dah sedia belum? Anda akan diuji dalam masa 2 minit dari sekarang..sediakan pen dan kertas ye. Oh ya kalau boleh berpasangan lagi bagus..lagi seronok beronok-ronok. Boleh tahu kawan sebelah ni kreatif ke skema..nampak gaya konpem skema..bhahhaha

Baik..Lukis seperti gambarajah dibawah..


bentuk bucu ala2 segitiga tak siap
Ok dah? Sila bagi orang sebelah. kalau buat seorang, duk diam-diam tunggu arahan selanjutnya..:) Sekarang, dari bentuk yang anda lukis itu cuba jadikan satu bentuk yang menjadikan nya objek lain. Boleh faham maksud saya?Tak faham geleng, faham angguk..Ok good semua faham nampaknya..(cikgu syok sendiri,camnilah).Maksudnya anda tambah je garis silang ke, bintik-bintik ke, rintik-rintik hujan turun ke tambah mata dua biji ke..hahahaa janji anda lengkapkan gambarajah tu menjadikan nya sesuatu yang lain dari bentuk asalnya. Ok?

Saya dapat idea, buat ni je mase tu. Ok tak? (Eh korang boleh sengetkan kertas tu suka hati lah ye)
Ape tu agak-agak?Haha konon-konon aiskrim..tapi macam rambut 'clown' je kan..hahaha kreatif ke skema diri ku ini?jeng jeng jeng

blur sungguh waktu ni pasai speaker hensem sangat ke ape?hahaha 
Kawan sebelah saya buat ni. Dashyat jugak kakak ni, aku tak terfikir, okey



Itu kertas yang saya bagi kakak tu, dia sudahkan dengan rupa ini. Beza sangat dengan kertas yang dia bagi saya, saya sudahkan dengan rupa aiskrim yang indah itu..hehee

Baiklah. Kesimpulan nya begini. Saya adalah kreatif dan kakak sebelah saya adalah skema. Weeeeee..mana tau nih..kalau tengok pun dah boleh agak sebenarnya kan. Kalau buat perbandingan pun boleh nampak ketara. Takkan orang skema nak lukis aiskrim kot. Sebenarnya ini adalah pemikiran seseorang. Boleh jadi ternampak dari luaran yang orang sudah boleh teka. Boleh jadi hanya kita yang tahu.

Ok kalau anda betul-betul ikut buat benda ni, anda nak tahu anda kreatif atau skema begini caranya. Jika hasil objek yang anda buat adalah berbentuk organik contohnya aiskrim :), gunung, matahari, kapal layar, dan sewaktu dengannya, anda sememangya makhluk kreatif. Anda berfikiran diluar kotak atas satu-satu tugasan yang diberikan tanpa terlalu mengikut protokol atau terikat dengan SOP. Anda juga orang yang ceria, tidak mudah terganggu emosi kerana perkara-perkara kecil. Tidak terlalu serius dengan kerja dan ada idea tersendiri dalam menyudahkan sesuatu tugasan.

Bagaiman dengan skema? Terbukti, jika anda menyudahkan objek itu dengan bentuk-bentuk seperti diatas, bentuk 'arrow', bintang, segitiga dan sewaktu dengannya. Bentuk yang menampakkan seolah-olah anda ingin menyempurnakan objek itu sesempurna yang boleh. Tidak mahu bunga-bunga ke, awan-awan ke bulat-bulat ke. Bagi anda itu semua mengarut anda mahu siapkan mengikut arahan iaitu, lengkapkan gambarajah tersebut. Nah,....nampak? Itulah pemikiran orang skema. Mereka mementingkan kesempurnaan dalam bekerja. Tiada istilah pusing-pusing, auta-auta..Mereka akan ikut SOP. Mereka biasa nya bos.hahaa

Baiklah, (dah cukup panjang ke entry kalini ek.?orang kreatif camnilah adeje nak selit-selit dalam braket bagai..hahaha)

Mari tengok sikit apa kelebihan dua makhluk ciptaan Allah ini. Well tak kira anda kreatif atau skema anda pasti ada kelebihan. Ini dalam konteks perkerjaan ye.

Kreatif
  • biasanya akan 'work smart' (kelebihan ke????)
  • kurang stress dengan kerja kerana mereka tahu untuk enjoy sambil bekerja
  • suka berfikir diluar kotak
  • mudah bergaul dengan sesiapa pun
  • tidak ambil pusing hal-hal remeh
Skema
  • biasanya 'work hard'
  • kerja nya lebih teratur dan tersusun
  • jarang membuat kesilapan dalam menyiapkan tugasan
  • boleh diharapkan dalam kerja-kerja amanah (cth:akauntan)
  • teliti dalam setiap perkara
Ok cukuplah seorang 5 kelebihan. Keburukan?Tak payahlah cerita keburukan orang. Tak baik kan?Hahaha tetibe kan..padahal dah kering idea.kihkihkih

Anda kategori mane?
Apa pun maaf ye kalau sya tersilap teori. Ilmu ni saya dapat masa attend workshop 'Pemikiran Kreatif & Kritis' 23 Sep 2014 yang lepas.(nampak tak dah lama aku perap entry ni?.omaigod). Saya tak salin nota pun masa kursus ni saya snap-snap picture dan enjoy je. Ini apa yang saya ingat jelah ye. Banyak yang menarik sepanjang kursus ni. Speaker pun hensem, jadi tak ngantuk..wahhhhhh tetiba. nak kena babab lani..

Ok..jumpa lagi di entry seterusnya.

Thank you for reading this.