Thursday, 20 November 2014

Kenali Diabetes

Assalamualaikum

Hai sayam-sayam semua
uiiii....takleh lupa jari2 i asek kena cocok dulu tauu

Mama baru lepas online health wellness talk ngan sifu hebakkk master ku sayang..ewaaah bodek kuattttt ;)..tajuknya DIABETES..bila dah study topik ni timbul keinsafan jap betapa bahayanya penyakit ni dan betapa kita semua pandang ringan soal kesihatan. Jangan tak tahu ye mama dihinggapi diabetic juga masa pregnant si kembar siap kena cocok jari jemari mungil ni setiap 2 jam gitu untuk tengok bacaan gula dalam darah..begitulah konsepnya kalau tak silap mama..well, kalau bab-bab perubatan ni memang sel-sel otak tak berapa nak berhubung..ke semua bab aku camni?dah beranak ramai camnila gaya nye ye..ohhh lepas ni memang WAJIB AMBIL OMEGA 3BIJI SEHARI..never say never kalau tak i rotan myself..ngerti???

Ok,jom baca apa ilmu yang mama dapat tadi..moga bermanfaat untuk sayam-sayam semua ye :)

APAKAH DIABETES?
Keadaan apabila bacaan glukosa (gula dalam darah) terlalu tinggi.

BAGAIMANA IA TERJADI?
Secara ringkasnya, terjadi apabila kekurangan @ketidakcukupan INSULIN yang bertindak membantu penyerapan kadar gula (yang diperlukan) ke dalam sel badan. Ini menyebabkan gula tersebut masuk ke saluran darah, lalu terjadilah bacaan glukosa yang terlalu tinggi.

Haa gitu?boleh faham kan..mama pun faham macam tulah..nak detail sangat mama tak terrer lagi kalau dah terrer mama up lagi entry ni,ok?

JENIS-JENIS @ TAHAP DIABETES
1. Pankreas tidak mampu menghasilkan insulin secukupnya. Memerlukan suntikan insulin untuk mengawal gula dalam darah.
2. Badan tidak menghasilkan insulin secukupnya atau sel badan tidak bertindak balas dengan insulin sebaiknya.
3. Diabetes Gestasi atau GDM yang berlaku pada wanita hamil.

FAKTOR BERLAKUNYA?
  1.  Obesiti
  2.  Pemakanan (berapa kadar pengambilan gula seharian)
  3.  Gaya hidup tidak sihat (tidak aktif, malas bersenam)
  4.  Penuaan (AGE protein yang bertindak balas gula) 
SIMPTOM-SIMPTOM :
  1. Kerap buang air kecil
  2. Kerap berasa haus
  3. Sentiasa lapar
  4. Cepat letih (sebab sel tak serap gula untuk tenaga)
  5. Luka lambat sembuh
  6. Kekejangan atau kebas-kebas
  7. Penglihatan kabur atau buta                       
KOMPLIKASI UTAMA AKIBAT DIABETES :
  1. Kerosakan saraf dan salur darah.-AGE protein yang bertindak balas dengan gula akan menghasilkan blood clot pada salur darah-->>tersumbat-->>oksigen tak boleh masuk-->>punca kebas-kebas-->>punca hilang deria rasa-->>punca kudis pun merebak
  2. Dua hingga 4 kali lebih berisiko menghidap PENYAKIT JANTUNG-kena kawal kolestrol kerana kemungkinan salur darah boleh tersumbat jika LDL tinggi-->>punca heart attack
  3. BUTA atau kabur-salur darah penghidap diabetes biasanya akan kembang,jika tersilap langkah tidak dikawal boleh akibatkan buta atau kabur penglihatan.
  4. Kegagalan fungsi BUAH PINGGANG-sebab gula tak terkawal akan bagi tekanan pada buah pinggang.
  5. Kaki Diabetik (Masalah Kaki)-kudis yang amat teruk boleh sampai berlubang, kehitaman hinggakan terpaksa dipotong.
  6. Mati Pucuk-salur darah tersumbat boleh mengganggu reproduktif seseorang lelaki.
CARA MENCEGAH DAN MENGAWAL DIABETES.

Cegah dan kawal ye. Takde sebut mengubati ye. Hmmm yelah. Sebab ramai noo yang salah faham kan. Macam nak cubit-cubit manja mereka itu. Huh

Ok ada beberapa produk cadangan iaitu set untuk pesakit Diabetes.

  • VIVIX - Polifenol dan Resveratrol(antioksida) yang terkandung didalamnya dikatakan mampu mengurangkan tindakbalas AGE protein.
  • ZINC COMPLEX - nutrien yang penting untuk mempercepatkan proses penyembuhan luka
  • ALFALFA COMPLEX - mineral yang tinggi membantu detoksifikasi dalam badan
  • GLA COMPLEX - terbukti secara saintifik boleh membantu mengurangkan simptom-simptom sakit saraf yang mana banyak menyerang pesakit diabetes (kebas-kebas)
  • VITA_C PLUS - untuk meningkatkan imunisasi badan bagi melawan jangkitan, juga menurunkan tekanan darah dan mengurangkan kekerasan arteri-elak salur darah tersumbat.
  • VITA_LEA - membantu penyerapan gula ke dalam sel supaya bertindak lebih cekap
  • OMEGA GUARD (promo bulan ni yawwww) - mengurangkan risiko terkena penyakit jantung - EPA yang terkandung dalam Omega boleh mencairkan darah.
  • ESP - yang bertindak mengawal gula sihat amat bagus untuk pesakit diabetes. Juga menyokong paras LDL Kolestrol sihat.
 Ok..setakat ini aje kot yang boleh mama kongsikan dulu. Harap bermanfaat la ye. Tak banyak gambar. Nak cepat..hehe best sangat kupasan pasal diabetes ni tau. ingat..cegah sebelum kena yer.

Nak set diabetic jangan segan-segan contact mama 0122570028 ok..WA je anytime :)