Tuesday, 6 January 2015

Susu badan : with VS without ESP

Assalamualaikum

Alhamdulillah saya berjaya susu kan si kembar sepenuhnya secara ekslusif selama setahun sebulan 16 hari. Dugaan menyusukan mereka berdua?biarlah aku ceritakan lain kali.tak sanggup buat masa ni..ceh tak sanggup ke takde idea?hahhaa 

tak dinafikan sepanjang tempoh tu banyak drama swasta yang berlaku dimana adalah beberapa kali aku tewas dan cuba mengajar mereka minum susu formula.selain nak senangkan orang yang menjaga mereka (mase 6bulan tokwan jaga kejap) dalam masa yang sama aku sebenarnya give up beberapa kali.boleh baca entry cemas aku pasal berat badan diorang tak naik ni yang buat aku sokmo terfikir nak bagi susu formula ni.selagi diorang tak masuk tadika aku rasa drama ni akan berterusan.memang bukan mudah nak susukan anak sepenuhnya kena BETUL-BETUL KUAT, BERSEDIA HADAPI RINTANGAN. Aku sendiri nyaris tewas sebab tu aku arif sangat bab ni,boleh tulis journal pasal ni dah waaaaaahhhhhh

ok as i said bukan nak cerita pasal rintangan dan cabaran. nak cerita pasal susu ibu yang sedap dan ranum pekat dan lazat.

Ok. korang yang meyusukan anak!!!camane baby korang kekenyangan tak lepas minum?camane perkembangan diorang?terbantut ke tak?kebanyakan anak yang minum susu ibu sepenuhnya dikatakan berat ala-ala je tapi badan kuat jarang jatuh sakit kalau sakit pun tak lama.hmm aku setuju bab ni.aku pernah tanya Dr Nazri pakar radiologist tempat aku ni katanya tak semestinya ada je yang tembam tak hengat.ok fine.tak kisahlah.janji kita sepakat mengatakan susu ibu adalah yang terbaik untuk anak.persoalannya zat yang anak dapat tu cukup ke tak.

aku taktau fakta dan memang jenis malas nak baca fakta melainkan ianya menarik minat aku.cuma pasal ni adalah melalui pengalaman aku.

bila aku tak ambil ESP memang dapat tengok susu tu cair dan ketiadaan zat boleh terpancar dari sinar mata.hahahha hoverrr semestinya jual barang harusla hover dik!! meh ushar gamba ni pakai kanta.


bersungguh aku zoom untuk bagi korang nampak kalau tak nampak gak saja nak nagacah aku latu kan..nak kata aku auta je lebih. sah-sah i ada bukti kalini testimoni sendiri lagi.bukankah gempak??hahaha

selain susu lebih pekat, korang nampak tak beza tu 'with ESP susu nampak lebih banyak. cecah 8oz tu kan..yang 'no ESP tu macam segan-segan nak cecah 8oz..mungkin korang kata alah..beza secoet pon kecoh meh..well, bagi mak yang perah susu bagai nak rak sampai pedih the n***ple nye tu akan tau maksud aku.,.betapa setitik pun amatlah berharga lagilah 1oz. itu yang kalo anak minum tak habis rasa macam luluh jiwa raga. walaupun tak habis 1oz je pon..kalau fm selamba lah tak habis cuci jelah botol..tapiiiiiiiii kalau susu perah weh...stress ko nak buang dalam sinki..terasa macam buang harta yang berharga sangat..dahla sejam je expiry nya kan.nak tak nak kena buang..Dina Dini jarangla buang susu camtu diorang jangan tengok muka mama dia je..kalau tak nampak mama ok je susu tak pernah membazir..diorang otomatik, kalau mama ada botol susu tu tiada harga lagi pada mereka..tetek mama is the best menurut mereka.






kalau macam gini gaya sakit-sakit belakang pun mama sanggup nak oiii..comel sangat kamu ni..hmmm puji anak sendiri takpe kan :D gambo masa lingkungan umur 3-6 bulan..elok je membesar kan..takyah fm pon :P

kesimpulannya aku memang teruja dan berpuas hati tahap maksimum tentang susu badan should be WITH ESP. I felt more confidence to give the best to my kids. kalau korang kata mahal la kut ye pon elok takde murah sikit ke..ok lah makan kurma kismis pon boleh aku tak kata wajib amk ESP pun..masing-masing punya inisiatifla janji zat yang anak perlukan sampai pada mereka.jangan sesekali berniat susukan anak susu badan sebab nak jimat tak payah beli fm ya.tak elok camtu walaupun MEMANG JIMAT :) tapi maknye abis duit beli ESP la pulllokkk..hahaha tapi ESP lain spesel nya lebih sebab kulit mama pulok makin cantik berseri seri ..ewaaaaah malas nak stori bab kelebihan ESP ni..sampai esok tak abes kang..

senang cerita, nak try se tong roger gua..gua apa..gua niah ke gua tempurung der ;p