Thursday, 5 February 2015

Tips Gosok Baju Batik

Assalamualaikum

Selaku tokey batik haruslah aku ada tips ini,...vaaaaaahhhhhhhhhh tokey engkauuuuuuuuu...!!! kahkahkah..ampoooonnn..verangan jadi tokey pesalahnya kan?yang tokey sebenarnya sepupu ambe kat Kedai Payang nuh..ambe promote je..ambe tokey Shaklee weii :D

Tiap kali meniaga batik semestinya soalan top dari customer..atau pun bukan soalan lah..lebih kepada rungutan sebenarnya..'alaaaaaa susah nak gosok..malasla..kena gosok beria..

bagi golongan profesional yakni Datin ke..takde rungutan ni sebab mungkin mereka suruh maid gosok..tak pun dry cleaning lah weh..

aku?banyak rete nak dry cleaning..memang tak laaa....Ok peratikan baju aku ni..jangan perati sosok tubuh i pulak..tau lah i slim shaddy skang..kehkehkeh

saje zoom gile punya beso..nak buktikan sesuatu sebenarnya..


Ok percaya tak aku tak gosok baju sebenarnya?kihkihkih mihmihmih hihiihihih segala macam gelak boleh keluar kalau macam ni gaya..tahu dek mak mentua i mampuih tau..memang pantang kan, mak dah beranak pinak malas gosok baju..tak tahu urus diri sungguh nampaknya..hahah yela kadang nak cepat weiiiiiii..aku main capai je..kadang baju dah siap pilih untuk seminggu cuma gosok je belum..miahahaha

ari khamis kan gomen kena pakai batik..bukan wojib(ade setengah tempat wajib)  pon tapikan aku tokey? harusla berbatik..tak khamis pon aku pakai jugak ape salahnya..tokey kan?saje nak sebut tokey 4juta kali..moga-moga tokey sungguh one day!!!! 

korang caya tak, tak gosok tu?aku dah zoom tu..nampak steady je kainnye kan?
meh sini aku kasi tips murah takde pakai belanja pon..

bahan-bahan : (wah macam nak masak kari ayam)

1. hanger
2. air
3. sabun mandi/softener/shower gel

sempoi bedaah bahannya..saje poyo buat 1,2,3 =)))

ok korang basuh camne?
aku sempoi je,..gosok-gosok je ngan sabun mandi..bukan kotor pon baju tu kan duk kerja dalam aircond kan koman-koman kotorannya hanya peluh. so takyah beriya rendam la hape la..terus tenyeh je..guna sabun mandi/softener/shower gel jangan guna sabun basuh tu nanti turun warna.

pastu lalukan dengan air sikit-sikit tak payah bilas beriya sebab kan cuma tenyeh ngan sabun mandi kan. lepas tu tak payah perah langsung..belai-belai je..terus hanger dan gantung dibilik air sampai air lelehan tuh hilang bolehlah sangkut dalam bilik pulak bawah kipas sudah..jangan bawah terik mentari (betol ke ayat aku)..jangan kena cahaya matahari OK?rosak kualiti kain nya nanti..kalau kat kampung boleh sidai bawah pohon yang redup aje kasi angin sepoi-sepoi bahasa yang meniupnya biar kering.

kerana batik sesuai ngan cuaca suam-suam kuku je..berangin sikit-sikit..tak payah jemur kat ampaian sampai kering kontang ko bukan jemur seluar jean. batik ni kena belai..sebab dahla mahal satu hal kan..kalau tak jaga..takleh pakai lama..tak elok nanti..macam aku..caya tak..koleksi aku dari zaman bujang..banyak pemberian sepupu tokey aku tulah..aku pun tak sanggup nak beli weh rege nya kan tak hengat..sekarang yang aku pakai pun stok lama-lama yang baru-baru ni aku mampu jual je :D

camtulah kisahnya,...cubalah k?
aku arif sangat bab ni..cayalah...sebabnya aku hari-hari pakai batik kadang tu..kalau susah nak basuh, ingat aku sanggup pakai ke..gosok pon malas apetah lagi menyental baju?aku suka pakai batik ni sebab rasa elegan bila memakainya..hihih macam rasa anggun la..batik ni kan ekslusif coraknya..ok nampak tak aku mempromosikan batik secara terang terangan disini ..tak faham jugak tak tahulah..ada 6 helai je lagi dalam tangan ni..kalau balik kampung bolehla re-stok =) so nak jual murah-murah je ni ala-ala harga clearance stock!!

nak?

WhatsApp Kila 0122570028