Wednesday, 11 March 2015

Tips Jika Anak Demam

Assalamualaikum

Dah lama dapat tips dari Dr Hazman ni..tapi biasala perap je dulu tips tu agak-agak jadi pekasam..Tapi bila anak tak sihat mulalah mencari nota tuh..tengok-tengok cam gini gaya..





Nama pun Doktor kan tulisan doktor lah.. jenuh nak recall balik setiap penerangan nye tuh..bolehla ingat semula sikit-sikit. Tapi untuk lebih meyakinkan saya cari dia tanya semula..T___T..yelah ini bab kesihatan anak-anak mana boleh main taram je kan..

Ok..Biasanya kalau anak demam saya tak terus bawak pergi Klinik/Hospital sebab bekalan ubat PCM sentiasa ada kat rumah. Tapi merujuk tips dari Dr seeloknya kita ada juga spare bekalan Nurofen kat rumah.


carian google
Ini kerana kita tak boleh bergantung pada PCM yang Dr bagi sahaja lagi-lagi kalau anak jenis demam on off macam Dina Dini sekarang camtulah..siang ok..malam je start dedor balik..Ok camni caranya..Bila dapat tahu je anak demam, mak tengok jam pukul berapa waktu tu. 

Contoh dia start demam jam 9.00 pagi (merujuk nota dari Dr Hazman tu) mak suap PCM dulu..Selang 3jam lepas tu bagi Nurofen pulak.. kang biasanya kalau Dr bagi ubat dia akan prescribe 4kali sehari kan maksudnya selang 6jam kan..tapi kalau anak masih suhu nya tak turun walau dah tuam pun..so mak mesti cemas kan..itula fungsi Nurofen tu..kita boleh selang selikan dengan PCM takkan jadi overdose sebab PCM dan Nurofen fungsinya tak sama. Menurut  Dr Hazman PCM untuk demam sahaja tapi Nurofen untuk demam dan tahan sakit sekali. Sebab kan kalau demam biasanya badan pun sakit-sakit kan tapi budak mana tahu cakap so Nurofen boleh cepat sembuhkan diorang.

Selang lagi 3jam mak bagi PCM pulak ya dan begitulah seterusnya sampai jam 9malam tu bagi PCM lagi dan boleh sumbat ubat bontot sebiji terus. Guna jenis ni ye mak sebab ini berlawanan dengan PCM so takdela overdose. Guna separuh pon boleh potong je dua sebab dos nya agak tinggi (12.5mg) memang cepat turun suhu..Saya dah cemas sangat si Dina tiba-tiba tengah malam suhu 39.1..terus sumbat seketul tak potong2 dah haih..pastu lap-lap jugakla badannya dengan air sejuk..Alhamdulillah..kebah sampai siang..

carian google
Kenapa dah suap PCM dan sumbat jugak?Sebab nak bagi anak cepat baik.. dan takdelah anak demam on off sangat.. Biar diorang betul-betul cure.. Lagi satu untuk diorang nyenyak tidur malam so takdelah meragam badan tak sihat kan dan yang penting mak pun senang hatilah tak payah berjaga malam.. 

Ok macam saya kan...kalau anak dah tak panas saya tak suap ubat dah..salah cara saya tu..sebab tak panas tak semestinya dah sembuh sebab budak kecik lumrahnya memang aktif so dia lawan demam tu sebenarnya masih demam kalau tak takdelah malam nye die lembik balik kan demam balikkan..

So ulang cara ni sampai 3 hari tak kira lah suhu dia dah normal ke waktu siang..tapi kalau siang dan malam suhu normal je maksudnya dah sihat sepenuhnya lah tu..lepas 3 hari kalau tak sembuh juga lepas guna cara ni cepat-cepat bawa pergi hospital. Sebab demam biasa akan elok dalam masa 3 hari selebihnya kemungkinan boleh jadi Denggi lah Pneumonia lah..macam-macam kan sekarang ni.. Moga anak kita terlindung dari semua penyakit merbahaya.

Suhu anak demam adalah >37.4 darjah celcius. (mesti mak lain dah tahu kan, saya tanya jugak soalan ni kat Doktor..lantaklah T____T)

Sekian, moga bermanfaat..

kalau ada soalan boleh tanya,,..saya akan refer soalan tu pada yang pakar..hihih