Wednesday, 29 April 2015

Anak mati di tangan pengasuh : "Mujurlah aku jaga anak sendiri"

Assalamualikum

Lately banyaknya lah kejadian yang menyedihkan menimpa anak-anak kita kan? tak sanggup nak baca or tonton video..saya memang takkan tonton pun..tak sanggup..tahu cerita dari FB dan cerita-cerita dari kawan sekerja..adoii..really heartbreaking :(((

Tak sanggup lah nak baca details dan kronologi kisah-kisah ini.. banyak sangat-sangat kalo korang search google melambak kes bayi-bayi didera pengasuh ni..

Ok saya bukan nak cerita pasal bayi-bayi innocent ahli syurga ini,..saya nak cerita pasal kebanyakan feedback dari ibu-ibu sekalian.. maafkan saya tapi ini bukan masanya mak-mak suri rumah yang menjaga anak sepenuh masa cuba meng'UP' kan diri memasing dengan berkata..

"mujurlah aku jaga anak sendiri..syukurrrr sangat-sangat aku berenti kerja lama dulu..takpe lah hidup bersederhana cukup makan pakai jek janji anak depan mata..tak sanggup serah kat pengasuh zaman lani...haiisss"

Well,...what?adakah mak-mak yang kerja ni nak kejar kemewahan?nak sesaja melaram keluar rumah?macamlah hidup kat KL ni boleh jadi mewah takat gaji 1.5k-3k gitu kan...alahai...cuba bagitau mak mana taknak jaga anak dengan tangan sendiri?saya sendiri pun dah berpuluh kali pikir nak benti kerja sejak lahirkan sikembar,..sebab pikir mane lah ada orang nak jaga anak kembar ni, ragam lain macam..sebenarnya lebih pada tak sanggup nak serah kat orang sebab 6 bulan saya bercuti jaga dorang sendiri,..:(

Dan,..bukan semua pengasuh jahat dan sakit mental kan?tugas kitalah mencari pengasuh yang baik-baik..bukan kerja senang nak serahkan anak kat orang selama 8-9jam sehari (ada yang lebih) 5kali seminggu.. memang kena kenal pengasuh tu betul-betul,..memang bukan senang,.. kena harung macam-macam dulu..bukan setakat sekali 2 tukar pengasuh malah lebih. kita nak yang betul-betul ngam ngan anak kita..komitmen dia camne kan.. tak salah kita cerewet..cuma jangan over sangat..based on my experience, kebanyakan pengasuh tak suka kita tanya banyak sangat waktu balik ambil anak tu,..cukup tengok anak ok, sihat walaufiat..dah..syukur..tak payah nak interview banyak-banyak sangat diorang pun penat gila kut seharian jaga anak kita..tak perlula nak tanya anak berak berapa kali, makan banyak tak, ada menangis tak..pampers tukar berapa kali takut merah ontot dia nanti..aihhhhhh

fuhhhhh...memang saya sedikit tak puas hati dengan kebanyakan komen surirumah yang macam bashing mak yang bekerja tinggalkan anak dengan pengasuh!!!

come on la,..masalah ekonomi semua orang tak sama..macam saya sendiri ada hutang MARA weh..adoiii benci kan hutang!! bayangkan kalau saya tak kerja dahla takde income, ada hutang pulak tu..uiii jangan main gila..kang dah jatuh ditimpa tangga pulak..bukan tak caya rezeki datang dari ALLAH tapi ALLAH dah bagi rezeki kerja ni..nape nak tolak pulak..memang sebaik-baik pekerjaan wanita adalah surirumah..agree 700% (amboii mentang-mentang minat 7 T__T).. tapiiiiiiiiiii kalau anak kita elok je duk ngan pengasuh..sihat je..kenapa nak tolak rezeki yang ada sekarang memandang kita masih ada komitmen kan?

saya masih ingat kata-kata kaunselor tempat kerja saya ni waktu saya nak resign dulu (saya dah hantar notis tapi pegawai macam suruh saya pikir lagi banyak kali sebab tengokkan kewangan saya bukan lah masa yang sesuai untuk resign, selagi boleh cari jalan penyelesaian)

kata kaunselor tu " jangan sedih kerana kita tinggal anak kerana bekerja..ingat..kita kerja pun untuk keperluan anak-anak,.. rezeki yang Allah bagi ni bukan rezeki kita sorang..ada gaji untuk orang lain..untuk pengasuh anak..pengasuh pun cari rezeki jugak.."

itu antara kata-kata yang saya pegang..kerja ni salah satu ibadah jugak kalau kena caranya..jangan tak tahu,..bukan takde mak yang jaga anak ala kadar je sambil-sambil tengok drama la layan FB la kan..main COC pon hado??kain tak berlipat, pinggan tak berbasuh..makan pun order je engkau,.maafkan saya tapi bagi saya tu lagi teruk..dahla takde income bulanan,..anak-anak pun terabai..takde pulak nak di ajor mengaji ke ape ke kan?

ok,..dah meluahkan isi hati...lega dah..hahah

TQ for reading T_____T