Friday, 15 May 2015

Saya bersyukur join shaklee : Anda perlu baca kenapa!!

Assalamualaikum

Pada yang kenal saya mesti tahu saya dah banyak ceburi bisnes MLM. Shaklee ni yang ke berapa dah agaknya. Saya bukan tamakkan duit tapi saya memang takde jiwa kerja makan gaji dari pagi sampai petang kat opis, saya jadi tepu rasa rimas sangat buat kerja yang sama hari2.. Memang tak boleh. Jadi nak tak nak saya kena buat sesuatu yang kena ngan jiwa iaitu kerja sendiri, ada empayar sendiri, boleh tentukan bila masa nak kerja bila masa nak bercuti dan paling best tak payah redah jammed pagi2 T__T

Kenapa saya bersyukur join shaklee? Sebab inilah satu-satunya bisnes yang bukar sekadar cerita pasal rank, pangkat, performance, bonus dan lain2 hal berkaitan bisnes semata tetapi amat tekankan pendekatan rohani. Saya sangat terkesan dengan ceramah harini. Tak pernah saya ceburi bisnes yang mana  leader tertinggi nya yang dah merasa bonus maintain 6 angka sebulan sanggup sediakan tempat yang cukup selesa dan penceramah yang bukan calang2 hanya untuk mendidik orang bawahannya mengenal erti hidup berlandaskan Al-quran.

Ustaz M.Shauqi dari RPWP.. Pada yg follow Saiful Nang mesti dah familiar dengan RPWP ni..


Sebelum tu maafkan saya bukan berniat apa pun bila saya mentioned bonus PM cery tu dan dia sendiri tak pernah war2kan bonus dia tapi saya risik2 dari Master Ain tadi sebab memandangkan dia mampu memiliki bangunan sendiri yang cukup mewah dinamakan pula atas nama anak tunggalnya (Faizworld Training Centre).. Jadi semestinya pendapatan bulanan dia bukanlah cikai2 kan. 

Berbalik pada cerita.. Selain syukur sanagt2 ditemukan dengan bisnes yang menekankan ilmu agama untuk ahli2nya.. Saya sangat seronok melihat kebanyakan ibu2 kelek anak ke majlis ilmu sebegini.. Disana, kami semua rakan bisnes tapi bukan bercerita hal bisnes semata tetapi masing2 kongsi air mata juga bila ustaz ajak kongsi apa perkara yang terkesan dihati kami bila diterangkan kebahagiaan utama adalah bila solat kita sempurna dan kembali pada Al-Quran.. 

Sungguh saya rasa bersyukur Shaklee menemukan saya dengan insan2 hebat.. Wanita2 yang bukan calang2 orangnya.. Kami mahu berjaya didunia dan akhirat.. Dan suka bila ustaz banyak kali menekankan "kejarkan akhirat maka seluruh isi bumi akan mengejar kita"..

Maknanya terjawablah kenapa kita harini sibuk melampau sampai tak tahu hujung pngkal..tergesa2 pergi kerja balik kerja hari ke hari macam gitu je .. Tak kaya jugak.. Anak2 masih terabai jugak.. Paling sedih.. Nak belek Al-quran pun takde masa.. Allah... Jahilnya hamba.. Ntah apa yang dikejarkan pun tak tahu..

Sungguh... Tiada bisnes yang pernah saya ceburi.. Buatkan saya sentap! Buatkan saya berfikir semula.. Kejar bonus, kejar rank.. Ya itu tak salah.. Itu hala tuju kita dalam bisnes.. Itu usaha kita.. Tapi.. Kalau semata2 itu yang kita kejar, maka bila tak dapat capai target yang kita nak, memang kita akan stress, down, rasa nak salahkan semua orang.. Lagilah tak jadi ape nanti.. Itu punca kita putus asa..

Sebab tu banyak bisnes saya join sebelum ni hanya separuh jalan.. Pendekatan sangat2 berbeza dengan Shaklee.. Pergantungan dengan Allah sangat2 ditekankan selain usaha berlipat kali ganda..

Alhamdulillah Allah temukan saya dengan insan2 hebat ini.. Jika anda juga nak bersama saya silakan.. Tapi saya tak pernah dan takkan janjikan bisnes ini mudah.. Takkan sebut, dengan modal sedikit ini, anda akan dapat bonus 4 angka, 5 angka seterusnya bergelar jutawan.,!! Tidak akan saya janjikan semua itu.. Tidak sekali2 dari mulut saya..

Tapiii... Jika anda juga ada NEKAD seperti saya., maka saya akan kata YES ini MUDAH !!

Jika anda juga berimpian seperti saya untuk mempunyai banyak masa demi mendidik anak2 dengan tangan sendiri untuk menjadikan mereka anak2 soleh/ solehah.. Maka saya akan kata YES Shaklee lah jawapannya..

Tq for reading :)