Friday, 28 August 2015

Yeayyy!!! Mama dah resign part 4

Assalamualaikum

Tq pada korang yang sudi baca sampai part 4.. Tahniah.. Hahaha yang belum baca sila klik sini, sini dan sini ya..T__T

Cerita bukan bersambung.. Mama ikut mood je ikut idea datang.. Banyak nak cerita. Lagi2 bab ni! Bab yang banyak menimpa golongan wanita. Nak kerja, nak jugak jaga anak.. Ibarat ditelan mati mak diludah mati bapak!

Mama bukan banyak pengalaman dalam hidup. Takde apa nak dijadikan contoh pun dari kisah mama takde apa yang menarik pun cumaaaaaaa kalau ada yang rasa baca blog ni ada dapat manfaat walau secubit pun, mama bersyukur! Takdela menulis syok sendiri je kan.

Ok.. Paling top orang tanya mama

"Kenapa nak benti? Tak sayang ke? Dah pikir masak2?

Honestly mulanya mama cuba nak elakkan soalan2 camni.. Sebab tu sebolehnya mama nak keep hal resign as private as i can.. Pastu lama2 mama pikir kenapa mama nak larik dari soalan camtu? Sampai bile? Orang akan tetap bertanya once they knew about it!

Lagipun soalan2 yang orang tanya tu logik akal.. Soalan biasa yang mana mama pun maybe akan tanya juga (mama yang dulu lah sekarang mama dah faham & takkan tanya lagi melainkan lafazkan syukur je)

Then i realized that sebenarnya mama takut pada bayang2 sendiri (kut).. Sebab bila orang tanya mama takut jawapan mama nanti akan buat orang judge mama.. Ntah pape kan? PAstu mama tenung balik.. Istighfar banyak2.. Tanya diri balik apsal aku nak resign ni sebenarnya at the the first place.. 

Kenapa nak kena pikir judgement dari orang lain? Bukan ke mama nak suami & anak-anak happy.. 

And mama betul ke dah ready sebenarnya?

Lepas tanya balik kat diri semua soalan ni..mama lega.. Mama reveal sikit2 pasal ni kat FB & blog.. Alhamdulilah banyak gak feedback best2 dari kawan. Paling tak caya my ex-boss pun support!

Ada gak yang macam biasa risau kan kewangan, ekonomi negara, matawang jatuh, GST.. Which are all true & logic but then mama choose to be the one who think out of box.. 

Alhamdulilah.. Berkat baca Al-Quran je bukan ada rahsia ape pun..

Kalau bukan yakin dengan ayat Allah, nak yakin tang mane lagi kan?