Wednesday, 16 September 2015

Ayam masak kicap; Mamaaaaa.... Kami laparrr!!!

Jadi mak2 ni memang nak kena kreatif tanpa mengira masa kan?

Kesahnya... Anak2 mengadu lapar pukul 10:30 malam.. Biasa malam dah waktu2 camtu tak heran makan dah.. 

Pukul 10.30 lah mma start enjin kat dapur.. Dengan takde bahan ape nye nak masak.. KAlo korang kenal mama memang tahu lah kan mama bukan tahu masak! Halia ngn lengkuas pon tertukar lagi.. ^_^

Tapi bila dah tak kerja ni, rm10 pon sayang nak keluar tau.. Jimat selagi boleh jimat.. Kalau tak... Dah selamat turun tapau makan kat bawah.. Setel! Hahah

Ohh nape mama tak tahu masak? Nice question.. Zaman anak dara dulu takde nak jenguk mak masak ape.. Tolong potong2 je tak penah berusaha nak belajar masak.. Tahu mentekedarah jek.. Mak pulak jenis tak bertegas sangat (love u so much mok!!!) jadi konon ingat nanti dah kawin pandai sendiri lah..

Biasa kan ada orang camtu dah kawin nak tak nak tetibe kena pandai kan jugak memasak.. Padan muka kan! Well kes mama lain sket.. Dapat suami tak makan nasi dn segala lauk pauk.. Jangan disebut.,,, semua beliau tak makan! Termasuk segala jenis mee, laksa. Spagetti, lasagne.. Eh apa sajalah.. Tak makan! 

Makanan beliau berasaskan roti, telur, burger, fries (yes,mostly frozen food) (which is kalo bini terer leh buat sendiri jugak)..,

So ..,takdelah mama belajar masak! Jenis2 ikan pon takdelah kenal sampai   sekarang.. Hahahah cuma anak dah 4 ni mama gagahkan la masak memasak.. Walaupun jadi 2x keje memasaknya.. Bapak makan lain anak makan lain.. 

Tapi makanan baba die ni memang menggiurkan walaupon kami perut nasi.. Namun tetap rasa nak jamah2 makanan die.. Hahah


Contohnya camni hah.. Mau tak terliur kami anak beranak.. ^_^

Ohhh berbalik cerita tadi.. Refer tajuk ikan masak kicap kan.. Hehe

Mama blur taktau nak masak ape.. Ikan ada.. Beras ada.. Hahha ok on jelah terbayang kicap.. Kalau kicap manis dah setel masalah.. Makan ngn nasik anak2 suka tapi yang bijaknya mama salah beli kicap masin aritu hahah dah kicap masin nak buat hape weh

Adui la...ketung ketAng ketung ketang!! Siaplah... 



Semestinyalah ni gambar hiasan kan.. Hahah mama nye masak kicap tak lawo  dan bukan malu nak tunjuk gambo cuma nya tak dan nak snap2 dah aih anak2 dh kelaparan..,

Menambah2 2,3 kali.. Baik si kembar baik si kakak2.. Sian mama tengok.. Menganga2.. 

Nak kabo nye.. First time mama masak kicap ni.. Memang jakun weh.. Segan sungguh.. Tapi nilah hakikat.. Insyaallah lama2 pandai la kan.. Tadi mama imagine je rupa lauk tu.. Agak2 biasa nampak orang buh bende2 biasa ahh kan bawang merah, bawang putih.. Tumis2 dulu kan.. Aishhh tak yah cite lah buat malu je yang tak pandai tu diri sendiri hihi

Ok dah membongkang kekenyangan dah memasing.. Alhamdulillah.. Lega kan.. Anak kenyang, ibu bahagia.. Kalau anak lapar sokmo rasa macam diri ni tak berguna T____T